torstai 27. syyskuuta 2012

Rock-juna II


Taas ostin junalipun, tällä kertaa Helsinkiin asti. Tosin alkumatka mennään kulkuneuvolla, joka muistuttaa kovin paljon linja-autoa. Tampereella vasta pääsee oikeaan junaan. Saas nähdä, ehdinkö perille ajoissa, koska se on Pendolino... Sitä odotellessa, taas kuulokkeet korville ja rock´n roll soimaan. Tarjolla tänään Popedaa, Maidenia, Eppuja, Volbeatia, Ganesia, ja sitä rataa. Patasydän soi myöhemmin illalla Oulussa.

Matkustamisen syynä on luottamusmiesten yhteinen kokous PAM:n Helsingin aluekonttorilla. Aiheena on... no, arvaatkin varmasti, Alko Unelmatyöpaikka, ja kaikki siihen liittyvä. Jukka H jutteli aikaisemmin, että saattaa kutsua projektipäällikön keskustelemaan kanssamme myymälöiden henkilörakenteesta. Katsotaan, ehtiikö paikalle. ALV ja ko. projektipäällikkö ovat ehkä joidenkin mielestä jopa hämmästyttävän paljon samaa mieltä juuri tästä henkilörakenteesta, joka toteutuessaan vahvistaisi alkolaisten osa-aikaisten työsuhteita. Mistäkö tiedän? Siitä, että tämä toteutuu jo nyt erittäin monessa Lounais-Suomen alueen myymälässä. Hän kirjoitti omassa blogissaan ihmettelevänsä, miten Alkon tapaisessa tarkkaan ylhäältä ohjatussa ketjussa voi olla niin suuria alueellisia eroja osa-aikaisten työsopimuksien laaduissa. Samaa ihmettelen minä, monen muun lisäksi.

Miettiessämme nuoremmalle tyttärellemme nimeä, yhtenä vaihtoehtona oli perinteinen, suomalainen ja kaunis nimi, Laura. Noora-nimi voitti tällä kertaa. Meidän Noora on kiltti ja iloinen lapsi, joka todennäköisesti tulee saamaan paljon ystäviä, ja tulee tutustumaan uusiin ihmisiin helposti. Eräästä Laurasta olen kuullut vähän toista. Hän ei oikein pääse sinuiksi joka paikkakunnalla, eikä häneen kaikki halua tutustua. Täytyy vähän ihmetellä, koska tämä Laura on erittäin antelias, hänhän suorastaan jakaa rahaa niille halukkaille, jotka häneen ovat tutustuneet.

Tämän vuoden maaliskuussa määriteltiin raamisopimuksen kertakorvauksen suuruus osa-aikaisille myyjille. Tällöin jokaisesta tehdystä työtunnista maksettiin 1 euro ylimääräistä. Laitoin viestin molempien alueideni myymälöihin. Ja kas, kuulin myöhemmin aluepäälliköiden terveisinä, että Lauran käyttö lisääntyi. En tarkoita tällä kirjoittamallani sitä, että aina kun ottaa lisätöitä vastaan, niin pitäisi saada euro lisää tuntipalkkaa. Se aivan taatusti lisäisi Lauran käyttöä, mutta se ei ole ihan realistista. Mutta lisäisikö esimerkiksi jonkinlainen hälytyskorvaus intoa vierailla muissakin myymälöissä kuin siinä tutussa turvallisessa kotiputiikissa? Vaikkapa 15 euroa, jos ottaa vuoron vastaan samana päivänä, kuin vuoro on.

Kuntakeskuksien ulkopuolella etäisyydet muihin myymälöihin voivat olla helposti kymmeniä kilometrejä, pohjoisessa jopa satoja. Tällöin on selvää, ettei 4-5 tunnin vuoro houkuta, ellei matkakuluja korvata. Yritän taas olla realisti, eihän siitä mitään tule, että aina mennessäsi toiseen myymälään, saat täydet kilometrikorvaukset ja päivärahat. Mutta voisiko näitäkin viilata alkolaiseksi matkakorvaukseksi? Vaikkapa jotenkin näin:
Matka kotoa          Kutsu myymälään                
myymälään             tuntia ennen vuoron alkua       Matkakorvaus                   Hälytyskorvaus
alle 10                    alle 24                                   bussilipun hinta                   ei
alle 10                    alle 12                                   bussilipun hinta                   kyllä
alle 20                    alle 24                                   bussilipun hinta                   kyllä
alle 20                    alle 12                                   kilometrit                            kyllä
alle 50                    alle 24                                   kilometrit                            kyllä
yli 50                      alle 48                                   kilometrit                            ei
yli 50                      alle 24                                   kilometrit                            kyllä

Kilometrikorvaus voi olla jotain muuta, kuin verottajan antamat ylärajat. Ja tähänkin oikeus vain silloin, kun julkisilla ei pääse kohttuullisen kävelymatkan päähän, kohtuullisilla odotusajoilla.

Olen kuullut kierroksillani yhtenä perusteluna vähäiseen vierailuintoon matkustamisen pitkää kestoa. Jopa niinkin suuressa kaupungissa kuin Turussa ei julkisilla pääse helposti joka paikkaan, vaikka paikallisbusseja kulkee ympäri kaupunkia. Vaihtoja saattaa tulla useita, ja samoin odotusaikaa, jos matkustaisi kaupungin laidalta toiselle. Jos jonakin perjantai-iltana on paniikki jossakin myymälässä, kun väki vähenee sairastumisten ym. syiden vuoksi, saisiko vapaana olevan tuuraajan tulemaan toiselta paikkakunnalta hälytyskorvauksella tai osan matka-ajan korvaamisesta tuntipalkalla?

No niin, nythän ne tuli ratkaistua. Saa käyttää näitä ideoita vapaasti, ja jos löytyy jotakin viilattavaa, niin senkin saa tehdä kunhan kysyy ensin luvan.

Joojoo, tiedetään, eihän näitä ihan tällaisenään jokaiselle alueelle voi istuttaa. Muistan reilu vuosi sitten kun toimitus-, henkilöstö- ja palvelujohtaja, sekä Lounaan ja Pirkanmaan aluepäälliköt vierailivat Porissa, niin rohkaistuin avaamaan keskustelua osa-aikaisten myyjien toimeentulosta. Sanoin itse vielä lopuksi, että jos tietäisin pomminvarman ratkaisun, niin istuisin johtajana johtajien paikalla. Jos joku sen ratkaisun tietää, niin toivottavasti sen myös muillekin kertoo. Minä ainakin sitä yritän miettiä, ja kerron sen varmasti eteenpäin, mikäli ajatus yön pimeinä hetkinä pieneen päähäni ilmestyy.

2 kommenttia:

  1. Olen yhtä optimistinen kuin Sakarikin työsuhteiden laadun kehityksestä Alkossa. Kokoaikaisten määrä voi tästä vain kasvaa ja osa-aikaisille pitäisi tarjota työsuhde kunnollisella työtuntikertymällä silloin kun he tätä haluavat. Työnantajalla tuntuu olevan nyt vahva pyrkimys sitouttaa työntekijöitä paremmin ja 'järeämmät' työsuhteet ovat tuon edellytys.

    VastaaPoista
  2. Mukavan kuuloista pohdiskelua hyvän tärkeän asian ympärillä, mikä herätti myös ajatuksia. Koska olen ollut ainakin osittaisessa uutispimennossa n.10 kk. On pakko kysyä, joko työnantajamme on esittänyt jotain kongreettisia parannus ehdotuksia asian tiimoilta?
    Kysyy Hessu Suomi, vuorotteluvapaalta.

    VastaaPoista