torstai 30. elokuuta 2012

Kesän jälkeen

Kesä kääntyy syksyksi ja vuosilomista johtuva parempi työllisyystilanne palautuu normaaliin tasoonsa. Kun taloustilanne maailmalla kuin myös Suomessa ei rohkaisevalta näytä ja samaa aikaan elinkustannukset nousevan, huoli toimeentulosta kasvaa.

Voidaanko laskusuhdanteessa tehdä muuta kuin seurata katseella tilannetta ja ottaa vastaan mitä tulee. Vastaan että kyllä voidaan kun rohkeutta ja tahtoa löytyy. Monesti nousujohteisena aikana tehdään nopeassa sykkeessä päätöksiä joita ei pohdita perusteellisemmin koska sille ei ole niin tarvetta johtuen siitä kun menee hyvin. Nokia on tästä hyvä esimerkki. Nopea organisaation kasvu ja laajentuminen ympäri maailman jätti henkilöstöjohtamisen jalkoihin. Kun resurssin eli työntekijöiden johtaminen jäi puolitiehen, rekrytoinnin tarpeellisuutta ei aina osattu arvioida oikein ja syntyi jättiläinen joka ei ollut enään oikein kenenkään hallinnassa. Sitten kun markkinavoimat alkoivat toimia Nokiaa vastaan ja kun jopa toimitusjohtaja ei uskonut omaan tuotteeseen ja henkilöstöön, tuoden palavat lautat ja muut outoudet julkisuuteen niin henkilöstön osalta tilanne oli ja on vaikea.

Alkon tapauksessa ei tapahtunut räjähdysmäistä kasvua, mutta siitä huolimatta vuosien saatossa on syntynyt 350 myymälän ketju. Unohtuiko tässä kuitenkin koordinaatio siitä millaisia työpaikkoja laajeneva ketju tarjoaa ja mihin olisi edellytykset? Pohdittiinko riittävästi mitä vaikutuksia sillä on pitkällä tähtäimellä?

Olemme olleet jo pitkään tilanteessa jossa myyjistä 85% on osa-aikaisia. Iso joukko myyjistä joutuu pohtimaan viikoittain miten selviää taloudellisesti vähäisten työtuntien takia. Vaikka tessiin on neuvoteltu parannuksia vähimmäistyöaikojen nostamiseksi ja siinä on elementtejä jotka parantaa myyjän asemaa, niin pitää muistaa että tessillä rajataan ns. minimit, kukaan ei kiellä tarjoamasta parempia työehtoja. Onko näin toimittu? 85% puhunee sen puolesta että näin ei ole toimittu. Tammikuussa 2011 kokoaikaisia myyjiä oli 284 ja myyjiä yhteensä 2104, tammikuussa 2012 kokoaikaisia myyjiä oli 265 ja myyjiä yhteensä 2117, elokuussa 2012 kokoaikaisia myyjiä on 267 ja myyjiä yhteensä 2359.

Nyt on kuitenkin muutoksen tuulet ilmassa ja pitkä työ jota on edunvalvonnassa tehty, tuottaa tulosta. Kaikki voivat käydä Apajassa tutustumassa työnantajan edustajan blogiin, jossa nostetaan esille niitä keskeisiä asioita joilla saadaan aikaan parempia työsuhteita. Kokonaisuus on paljon mutkikkaampi kuin puusta katsoen näyttää ja on varsin todennäköistä että joudumme myös neuvottelemaan tessiin uusia elementtejä ja/tai muuttamaan entisiä. Näistä yhtenä esimerkkinä tasoittumisjakso joka ei suurimmalle osalle merkitse mitään mutta jolla on oikeasti iso rooli silloin kun työsopimusten tunnit ovat hyvin lähellä oikeaa työtaajuutta. Perusperiaate sellaisessa työssä jossa on vuosi-, kausi-, ja viikonpäivävaihtelua on se, että mitä enemmän vaihtelua ja mitä suuremmat sopimustunnit, sitä pidempi ja tarkemmin määritelty tasoittumisjakso.

Kokoaikatyön tai lähes kokoaikatyötä tekevien määrää voidaan osassa myymälöitä nostaa pelkästään paremman työvuorosuunnittelun kautta mutta varsinainen kivijalka on ulkoisen ja sisäisen logistiikan kriittinen arvioiminen ja kaiken myymälässä tehtävän työn parempi aikatauluttaminen siten että huomioidaan sekä asiakkaat kuin myös työsuhteiden hyvä laatu. Tästä esimerkkinä, kaikki se työ mikä voidaan siirtää pe-la sektorilta ma-to sektorille siirretään ja pe-la on asiakaspalvelua varten. Miltä näyttäisi pe-la työvuorot kun kuormia ei tule ja hyllytystarve minimaallinen?

Työsuhteiden parantamiseen johtavat toimenpiteet eivät ehdi tälle syksylle eikä tulevalle kevät talvelle mutta vuoden 2013 elokuussa täytyisi jo konkreettisia muutoksia näkyä ja seuraavan kesän jälkeen huoli toimeentulosta pitäisi olla selvästi vähäisempää suuremmalle osalle.

Vaikka tämä on paljon luvattu ja tulos riippuu työnantajasta niin uskon että nyt saamme aikaan fiksuja ratkaisuja, onhan tavoitteena olla Suomen paras työyhteisö.


Jukka Höttönen
Pääluottamusmies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti